Delovi sistema za kočenje

Delovi sistema za kočenje

Kočioni diskovi i doboši

Delovi sistema za kočenje - Kočione pločice i paknovi

Disk pločice i paknovi

ABS
senzori

Brake-hoses-and-Handbrake-cables-No-background-300x300

Gumena creva i sajle ručne kočnice

Delovi sistema za kočenje - Glavni i kočioni clinindri točkova

Glavni i kočioni clinindri točkova

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kočiona klešta i njihove komponente

Sa najkompletnijim asortimanom rezervnih delova kočionog sistema za japanske i korejske automobile na jednom mestu, Bimida Vam obezbeđuje zalihe koje su Vam potrebne. Naš obiman program kočionih diskova, kočionih pločica, ABS senzora, kočionih creva, kočionih sajli  i hidrauličnih delova kočnica ispuniće Vaše zahteve kako za česte modele azijskih vozila na srpskom tržištu, tako i za one starije i ređe. Ali to nije sve – možete biti sigurni da će naši Kavo Parts delovi kočionog sistema, koje posebno ističemo u našoj ponudi, biti jednako dobri kao OEM delovi, zato što su napravljeni po OEM standardima i pod nadzorom OEM stručnjaka, bez kompromisa u pogledu kvaliteta. Da bismo dokazali da verujemo u dugotrajne performanse i kvalitet naših delova iz kočionog programa, nudimo produženu garanciju.

Ponudite svojim kupcima prvu alternativu za OEM delove kočionog sistema i povećajte svoj promet uz naše konkurentne cene.

Kočioni diskovi i doboši

Kočioni diskovi su, zajedno sa klještima i disk pločicama komponente najrasprostranjenijeg sistema kočenja u današnijm automobilima-“disk” kočnica. Danas postoji veliki broj različitih varijacija “disk” kočnica ali najčešći je tip sa samoventilirajućim diskovima i sa jednim kočionim klještima. Disk je čelični odlivak okruglog oblika, ranije obično monolitan (neventilirajući), a u današnjim automobilaima u velikoj većini ventilirajući, sa slobodnim prostorom između dva spojena diska, za protok vazduha radi boljeg hlađenja.

U poslednje vreme proizvode se i diskovi od kompozitnih materijala kao što su karbonska vlakna ili keramički kompozitni materijali.
Disk je rotirajući deo sistema kočenja povezan sa pogonskom osovinom. Hidraulikom preneta sila, na čijem kraju je klip kočionih klješta, pritiska disk pločice na disk i trenje frikcionog materijala disk pločica o disk usporava ili zaustavlja okretanje diska, pa time i pogonske osovine i vozila.

Bimida u svom asortimanu ima visoko kvalitetne diskove, OEM kvaliteta sledećih dobavljača: Nipparts, Kavo Parts, Japanparts-Japko i Parts Mall.

Kavo Parts diskovi su pokazali izvanredan kvalitet, trajnost i komfor u vožnji i favorit su među domaćim serviserima. Kavo Parts diskovi presvučeni su slojem specijalnih materijala, koji omogućavaju pet puta bolju zaštitu od rđe od klasičnih diskova, duži vek trajanja, i trenutnu montažu bez potrebe za prethodnim skidanjem sloja ulja kojim su obično premazani klasični diskovi.

Disk pločice i paknovi

Disk pločice sastoje se od metalnog dela na kome se nalazi frikciona masa, koja trenjem o disk, sa obe njegove strane, dovodi do kočenja automobila. Disk pločice isporučuju se u setu od 4 komada, po dve za svaki od dva točka, bilo napred ili pozadi.
Na njima se nalazi i limeni graničnik koji upozorava na istrošenost disk pločica. Kada istrošenost frikcionog materijala dođe do vrha limenog graničnika, on pri kočenju, umesto frikcionog materijala, grebe po disku i zvuk grebanja ili škripanja je znak za zamenu disk pločica.

 

Paknovi se sastoje od lučnog metalnog dela na kome se nalazi frikciona masa, koja trenjem o kočioni doboš dovodi do kočenja automobila. Paknovi se isporučuju u setu od 4 komada, po dva za svaki od dva točka pozadi.
Paknovi se uglavnom koriste za zadnje točkove, kao jedini vid kočnica na toj osovini u slučaju “doboš” kočnica ili ako vozilo pozadi ima kočione diskove, paknovi mogu biti namenjeni za parkirnu (ručnu) kočnicu.

Bimida u svom asortimanu ima visoko kvalitetne disk pločice i paknove, konkurentne onima OEM kvaliteta, sledećih dobavljača: Nipparts, Kavo Parts, Japanparts-Japko, Febest, ASVA, Parts Mall.

Malo zanimljivosti o prvim disk pločicama :
Prve disk pločice vezane su za ime Berte Benc koja je bila pionir nemačke auto industrije, kao i poslovni partner i supruga nemačkog automobilskog pronalazača Karla Benca.
Petog avgusta 1888. godine postala je i prva osoba koja je automobilom prešla veliku udaljenost, prešavši put od 106 kilometara.
Jutra 5. avgusta 1888. godine tridesetdevetogodišnja Berta se sa svojim sinovima Rihardom i Eugenom uputila iz Manhajma u Pforchajm. Bez znanja svog supruga odlučno je pokrenula automobil Benz Patent – Motorwagen i krenula na put dugačak 106 kilometara. Razlog putovanja bila je poseta majci. Znajući da u rezervoaru ima samo 4,5 litara benzina morala je da pronađe Ligroin, naftni rastvarač koji je mogao da zameni benzin. Njega je bilo moguće nabaviti u apoteci, pa se uputila u Visloh da ga nabavi. Kasnije je tu otvorena prva benzinska stanica. Nedovoljna snaga motora zahtevala je pomoć, pa su sinovi često gurali automobil uzbrdo. Zbog kvara kočnica morali su da se zaustave i Berta je od obućara tražila da im od kože, presvučene preko komada drveta, napravi kočnice i tako je nastao kočioni sistem sa pločicama.

ABS Senzori

ABS senzori su prilično mali delovi sa prilično jednostavnim zadatkom. Međutim, kada ovaj senzor ne radi, automobil će biti nekontrolisan tokom hitnog zaustavljanja. Dakle, ABS sensor mora da funkcioniše ispravno. U našoj ponudi posebno ističemo ABS senzore proizvođača Kavo Parts, napravljene sa najvećom preciznošću, od visokokvalitetnih materijala, koji su prošli testove ekstremnih performansi, na taj način garantujući da će stupiti u akciju kada zatrebaju. Za ABS senzore sa najboljim učinkom, možete se osloniti na Kavo Parts. Osim zalaganja za kvalitet nudimo Vam i širok asortiman ABS senzora za japanske i korejske automobile, po veoma konkurentnim cenama.

Gumena kočiona creva i sajle ručne kočnice

Kočiono crevo i sajla kočnice izdržavaju izuzetno veliki pritisak tokom vožnje. Jedna mala mana i stvari mogu lako krenuti naopako. U ponudi Bimide nalaze se kočiona creva i sajle, koji ispunjavaju SAE i FMVSS standarde propisane za rezervne delove iz ove grupe proizvoda. Ovi standardi, koji regulišu zahteve performansi, obezbeđuju Vama i nama garantovani kvalitet. Nudimo širok asortiman kočionih creva i sajli sa OEM performansama ali po povoljnijim cenama. Bimida u svom asortimanu ima visoko kvalitetna gumena kočiona creva sl. dobavljača: Japanparts-Japko, Kavo Parts; kao i sajle ručne kočnice sl. dobavljača: Japanparts-Japko, Kavo Parts, Parts Mall, KAP Korea i Febest.

Glavni i pojedinačni kočioni cilindri točkova

Hidraulični kočioni cilindri su izuzetno osetljivi na formiranje prljavštine i rđe. Zaptivne komponente cilindara igraju važnu ulogu u sprečavanju ovoga. Kvalitet kočionih cilindara iz naše ponude uporediv je sa originalnim, samo po dosta konkurentnijoj ceni.

Kočiona klešta i njihove komponente

Kočiona klešta sastoje se od masivnog čeličnog dela, kao i od kočionog klipa unutar njih. Kako se radi o sastavnom delu kočionog sistema, jasno je da je ispravnost kočionih klešta od izuzetnog značaja za bezbednost putnika. Njihova neispravnost ogleda se u nemogućnosti vraćanja kočionih pločica u “neutralan” položaj nakon kočenja, tj. do njihovog blokiranja ili u drugom slučaju nemogućnosti da one izvrše potreban pritisak na disk. Pored kočionih klešta, u ponudi Bimide nalaze se i njihove komponente proizvođača Febest: klipovi, klizni klinovi i setovi za reparaciju. Sigurnije rešenje od remontovanja kočionih klešta, jeste njihova zamena novim, gde Vam Bimida obezbeđuje klešta sl. svojih dobavljača: KAP Korea, Asva i Ajs Parts.