Pogon točkova

Pogon točkova

Homokinetički zglobovi

Manžetne

Unutrašnji zglobovi

Šipke poluosovine

Pogon točkova - Trostrani ležajevi

Trostrani ležajevi

Pogon točkova - Semerinzi

Semerinzi

Pogon točkova - Brezoni i matice točka

Brezoni i matice točka

Pogon točkova - Krstovi kardana

Krstovi kardanskog vratila

Poluosovine i njihove komponente

Poluosovine, sa njima pripadajućim komponentama, prenose snagu od motora do pogonskih točkova. Broj konjskih snaga i lep izgled automobila samo su činjenice bez značaja, ukoliko se ta snaga ne može preneti na točkove i vozilo pokrenuti. Polousovina – jednostavna čelična šipka, obostrano vezana za genijalni i kompleksan izum – zglobove, pored pokretanja automobila, omogućava i upravljanje njime. Bimida u svom asortimanu nudi poluosovine proizvođača Ajs Parts.

Homokinetički zglobovi, zajedno sa manžetnama, imaju važnu ulogu u vožnji. Bez njih, automobilom jednostavno nije moguće upravljati. Zbog toga je neophodno da uvek budu u dobrom stanju. Zaštićen manžetnom, homokinetički zglob neće tako lako dotrajati, ali u slučaju njenog oštećenja, neminovno dolazi i do njegovog propadanja: mast koja se nalazi unutar manžetne i podmazuje zglob će iscuriti, a neželjena prljavština i vlaga ući će u zglob. Dakle, i zglob i manžetna, moraju ostati u vrhunskom stanju.

Nudimo širok asortiman oba artikla, koji uvek uključuju neophodnu mast i zaptivne prstenove. Homokinetički zglobovi se standardno isporučuju sa manžetnama. Svaki proizvod ove grupe napravljen je sa najvećom preciznošću i u skladu sa strogim standardima, garantujući odlične i dugotrajne performanse. Krajnji kupac dobija dokazani kvalitet po veoma konkurentnoj ceni. Bimida u svom asortimanu nudi zglobove i manžetne sl. proizvođača: Nipparts, Kavo Parts, Parts Mall, Ajs Parts, Asva, Febest.

Homokinetički zglobovi

Manžetne

Unutrašnji zglobovi

Unutrašnji zglobovi povezuju pogonsko vratilo sa menjačem, pa se nazivaju i “zglobovi do menjača”, i po građi donekle se razlikuju od homokinetičkih. Kao i zglobovi do točka, i oni su zaštićeni manžetnom, te za njih važe ista pravila po pitanju održavanja i potencijalnih uzročnika njihovog propadanja. Bimida u svom asortimanu nudi unutrašnje zglobove sledećih dobavljača: Nipparts, Kavo Parts, Japanparts-Japko, Parts Mall, Ajs Parts, Asva, Febest.

Šipke poluosovine

Šipke poluosovine nalaze se između unutrašnjih i spoljašnjih zglobova i prenose silu od menjača do pogonskog točka, odnosno omogućavaju kretanje vozila. Po položaju na vozilu mogu biti prednje (leva i desna), kao i zadnje (takođe leva i desna). Kako trpe velika opterećenja, a naročito su izložene torziji (uvrtanju), prave se od materijala otpornih na uvrtanje – ugljeničnog čelika i nikla. Kao i svaki deo na vozilu, i šipka poluosovine može postati neispravna, kada su uzročnici unutrašnji i spoljašnji zglob, ili kada dođe do njenog krivljenja izazvanog snažnim udarcima točkova o prepreku ili rupu na putu. Bimida u svom asortimanu nudi šipke poluosovine sledećih dobavljača: Ajs Parts i Febest.

Trostrani ležajevi

Trostrani ležajevi se nalaze u unutrašnjem zglobu (zglobu do menjača), i predstavljaju vezu između šipke poluosovine i samog zgloba. Na njihovu dugotrajnost pre svega utiče dobro podmazivanje, pa je stanje manžetni od presudnog značaja za njihov dug vek trajanja. Bimida u svom asortimanu nudi trostrane ležajeve sledećih dobavljača: Ajs Parts i Febest.

Semerinzi

Semerinzi imaju ulogu sprečavanja curenja ulja iz sklopova za čije je pravilno funkcionisanje neophodno da uvek budu dobro podmazani. U ponudi Bimide nalaze se semerinzi diferencijala, ležajeva točka, poluosovina, od sledećih proizvođača: Ajs Parts, Febest i Parts Mall.

Brezoni i matice točka

Bimida u svom asortimanu nudi brezone i matice točka sledećih dobavljača: Ajs Parts, Febest i Parts Mall.

Krstovi kardanskog vratila

Krstovi kardanskog vratila ili kako odomaćeni naziv glasi – krstovi kardana, sastavni su delovi kardanskih vratila i imaju ulogu prenosa visokog obrtnog momenta u ograničenom prostoru, a pri malom koeficijentu trenja. Zbog velikih mehaničkih i temperaturnih izazova kojima su izloženi, na svakom od svoja četiri kraja poseduju dobro podmazane ležajeve, i izrađeni su po specijalnim procedurama i od visokootpornog čelika. Bimida u svom asortimanu nudi krstove kardana sledećih dobavljača: Kavo Parts, Japko, Ajs Parts i Febest.