Delovi sistema za paljenje

Delovi sistema za paljenje

Grejači

Delovi sistema za paljenje - Kompleti kablova za paljenje

Kompleti kablova za paljenje

Delovi sistema za paljenje - Bobine

Bobine

Svećice

Razvodne kape i razvodne ruke

Delovi sistema za paljenje - Komutatori i platine

Komutatori i platine

Upaliti motor i krenuti na put. To je ono što svaki vozač želi – a mi im to omogućujemo. Naši delovi sistema za paljenje napravljeni su sa visokom pouzdanošću i imperativom dugog radnog  veka, a sve to kao rezultat stručnosti, prvoklasnih upotrebljenih materijala i standarda proizvodnje visoke klase. Naš asortiman svećica, kablova za paljenje i bobina testiran je da radi čak i u najekstremnijim okolnostima. Naši rezervni delovi sistema za paljenje ispunjavaju OEM standarde – mi samo nudimo bolje cene.

Grejači

Grejači goriva se koriste na vozilima sa pogonom na dizel gorivo i služe da olakšaju i ubrzaju proces startovanja motora. To je neophodno kod potpuno hladnog motora, jer bez grejača je potrebno dosta vremena za startovanje dizel motora.

Dizel gorivo se pali visokom temperaturom, koja nastaje kao posledica visokog pritiska sabijene smeše u cilindru. Grejači služe da olakšaju i ubrzaju paljenje smeše, stvarajući potrebnu temperaturu u komori za sagorevanje. Grejači najčešće rade u toku startovanja hladnog motora i za samu vožnju nisu neophodni. Kod nekih vozila grejači rade još neko vreme dok motor ne postigne radnu temperaturu. Iako je moguće startovati motor i voziti bez grejača, to nikako nije preporučljivo. Tokom letnjeg perioda teže je primetiti da je neki grejač neispravan, međutim pri nižim temperaturama problem će biti evidentan. Kod pojedinih vozila startovanje sa neispravnim grejačima nije moguće.

Bimida u svom asortimanu ima visoko kvalitetne grejače, OE kvaliteta, od sledećih dobavljača: Nipparts, Japanparts-Japko, Kavo, KOREA Auto Parts i Parts-Mall.

Kompleti kablova za paljenje

Kablovi sa reaktivnim otpornikom, poznatiji kao kablovi sa žicom, najbolji su na tržištu. A samo najbolje je dovoljno dobro za našeg dobavljača Kavo Parts. Kablovi sa tehnologijom namotane žice imaju provodljivo unutrašnje jezgro, sa spiralom od nerđajućeg čelika koja ga pokriva. Ovo dvostruko jezgro obezbeđuje nizak otpor, a razlika u kapacitetu osigurava da svećica varniči duže i sa više snage. Žičani kablovi daju najkonzistentniju snagu čak i pri ekstremnim vrućinama i tokom ekstremne upotrebe, dok kontinuirano nude nizak otpor. Niska otpornost nudi mnoge prednosti:

  • bolje performanse motora i bolji odziv pedale gasa
  • smanjenu potrošnju goriva
  • trenutni hladni start u svim vremenskim uslovima
  • nema radio ili telefonskih smetnji
  • odličan izbor za motore koji rade na TNG

Zamenski kablovi za paljenje koji deluju, rade i traju kao OEM kabl? Mi to nudimo, samo po konkurentnijoj ceni.

Bobine

Za transformaciju 12 V na više od 30.000 V, morate imati moćan uređaj. Naše bobine možda nisu velike ali su upravo to – moćne. Napravljene od najkvalitetnijeg materijala, izuzetno su otporne na toplotu, vlagu i so i pružaju odlične performanse u svim vremenskim uslovima. I savršeno se uklapaju, kako bi osigurale besprekornu vezu i kako bi se smetnje svele na minimum. Dakle, u suštini, dobijate samo OEM kvalitet – naša konkurentna cena jedina je razlika.

Svećice

Neizostavni deo svakog benzinskog, TNG ili CNG motora. Kada one zataje, u drugi plan padaju snaga i stanje motora – ako varnica ne stiže pravovremeno i u punoj snazi, on jednostavno ne može da pruži svoj maksimum. Bimida u svom asortimanu nudi svećice jednog od najpoznatijih svetskih proizvođača – NGK.

Razvodne kape i razvodne ruke

Svrha razvodne kape je da u sadejstvu sa razvodnom rukom u pravom redosledu i u pravo vreme usmeri visoki napon od indukcionog kalema (bobine) do svećica, kako bi se stvorila varnica. Varnica pali smesu vazduha i goriva, pokreću se cilindri, a time i sam automobil. Razvodna kapa sastoji se od više komponenti, od kojih je među najistaknutijim razvodna ruka, koja se unutar nje rotira raspoređujući struju visokog napona na odgovarajuću svećicu. 

U današnje vreme ovaj sistem paljenja smese je gotovo napušten i prelazi se na sistem elektronskog paljenja. Simptomi neispravne razvodne kape i razvodne ruke su nemogućnost startovanja motora ili njegov neravnomeran rad, a uzroci mogu biti vlaga unutar razvodne kape ili dotrajalost i zaprljanost nje i/ili razvodne ruke. Bimida u svom asortimanu nudi razvodne kape i razvodne ruke sl. proizvođača: Japanparts-Japko i Nipparts.

Komutatori i platine

Uloga komutatora je omogućavanje preciznijeg upravljanja bobinom, kroz tačno doziranu jačinu struje i posredno stvaranje varnice. Daje veću energiju varnice, time pouzdanije paljenje, odnosno efikasnije sagorevanje mešavine vazduha i benzina. Prekidač, popularno nazvan i “platinska dugmad” ili “platine” zapravo je pokretni kontakt, kojim se prekida veza između akumulatora i primarnog strujnog kola u ind. kalemu. Vremenom dolazi do njihove istrošenosti I potrebe za zamenom. Bimida u svom asortimanu nudi komutatore proizvođača Mobiletron i Autostart, kao i platine proizvođača Japanparts-Japko i Nipparts.