Febest

Kompanija Febest GmbH je osnovana 1999 godine u Nemačkoj, Frankfurt na Majni, od strane dva veoma talentovana inžinjera, gospodina Mark Bartfeld i gospodina Otto Schrumer. Prethodno su ova dva stručnjaka radili u okviru Nemačke avio-industrije i bili su angažovani i specijalizovali se na polju iz oblasti polimera

Imajući u vidu iskustvo i stručnost svojih osnivača, upravo su oni razvili febestovu ˝Gumenu formulu˝ koja je bazirana na prirodnom kaučuku (75%) i aditivima koji omogućavaju funkcionisanje gumenih delova na ekstremno niskim i visokim temperaturama (od -45 °C do +140 °C) i samim tim omogućili da vek trajanja Febest rezervnih delova bude duži.

Vizija kompanije je bila da se na svom samom početku izdvoji od konkurencijeu i da sa svojim asortimanom ponudi nešto jedinstveno svojim partnerima. Naime, Febest je jedini koji u svojoj ponudi ima širok asortiman pojedinačnih delova koji se kod proizvođača automobila mogu naći samo u kompletu. Tu su se pre svega bazirali na delove ramena (kugle, silen blokovi) koji se kod proizvođača automobila mogu naći jedino u kompletu sa viljuškom i koji zbog toga ne mogu da budu konkurentni sa pojedinačnim delovima koje Febest nudi. Zatim, unutrašnji zglobovi, koji se kod proizvođača automobila mogu naći samo u sklopu cele poluosovine itd.

Na početku je fokus bio isključivo na rezervnim delovima za japanska i korejska putnička vozila i tako je i moto kompanije bio ˝Nemačka efikasnost za azijska vozila˝, a asortiman se bazirao na gumeno-metalnim proizvodnim grupama (gume balans štangle, sponice, krajevi letve volana, kugle, viljuške, silen blokovi, homokinetički zglobovi, kao i zglobovi do menjača, šipke poluosovine, nosači motora itd.)

Kako je kvalitet proizvoda bio jedan od primarnih ciljeva, pored gumene formule koju su razvili, za svoje metalne delove koriste samo najbolji čelik, a to je visoko-karbonski čelik. Svi rezervni delovi koji sadrže metal su podvrgnuti procesu dugotrajne izloženosti na visokim temperaturama kako bi poboljšali performanse i čvrstoću metala. Takođe, svaki deo prolazi kroz proces dugotrajnog poliranja kako bi omogućili ležajevima da glatko funkcionišu i da traju duže. Treba istaći i da sintetički lubrikanti koje koristi Febest su i do 10 puta skuplji od onih koje koristi konkurencija, pa samim tim traju i do 3 puta duže.

Danas, Febest ima u ponudi i rezervne delove i za evropska i za američka putnička vozia, proširio je svoj asortiman proizvodnih grupa i u svojoj ponudi ima preko 12000 artikala koji se mogu naći u TecDoc-u, s obzirom da je i Febest član TecDoc alijanse.
Svi Febest delovi su sertifikovani prema međunarodno priznatom standardu DIN ISO 9001.

Febest e-catalogue možete posetiti na sledećem linku: https://febest.de/en/catalog